درد زانو، کم شدن توان مفاصل دست ها و گردن درد، احتمالا نتیجه ی از بین رفتن مایع مفصلی و کم شدن انعطاف غضروف این اندامها هستند. با بالا رفتن سن، عموم مردم احساس ناتوانی و درد در مفاصل خود دارند. این میتواند نتیجه ی انجام کار طاقت فرسا به مدت طولانی، ورزش های سنگین و پر فشار، جراحت و یا کهولت سن باشد. اکثرا مبتلایان به این درد آن را نا دیده می گیرند و درصورت شدت یافتن آن به مصرف مسکن های مقطعی روی می آورند. نهایتا در اوج درگیری بدن با التهاب و شدت گرفتن درد، اقدام آن ها انجام عمل جراحی و تزریق ژل می باشد. این جراحی بدون عارضه نیست و میتواند باعث ایجاد عفونت در محل مفصل ویا نرمی استخوان بشود.
در مورد مصرف مسکن ها هم نمیتواند نتیجه ی دلخواه را به ما بدهد و صرفا باعث رفع نشانه ی ها التهاب آن هم در کوتاه مدت می شود. ضمن اینکه مسکن ها میتوانند باعث عارضه های خطرناکی از جمله اختلالات گوارشی بشوند.
پس آیا برای درمان التهاب و درد مفاصل هیچ راهی باقی نمی ماند؟ آیا تمام درمان ها فقط تاثیر سطحی دارند و نمیتوان درمان کامل و قابل قبولی برای این اختلال پیدا کرد؟
در بازه ی زمانی سالهای 1990-2000 مردم آمریکا علاقه ی زیادی به مصرف مواد طبیعی برای رفع مشکلات جسمی و بیماری های خود نشان دادند که منجر به تاسیس سازمانی زیر نظر وزارت بهداشت این کشور، با مسئولیت بررسی و تایید فرآورده های طبیعی شد. در سالهای بعد تحقیقات روی گرایش مصرف به داروها در جامعه ی آمریکا نشان داده بود در رتبه ی اول و دوم، مکمل ها و فرآورده های طبیعی که به درمان درد استخوان و همچنین رفع پوکی استخوان می پردازند، قرار گرفته اند. در رتبه ی سوم و با اختلاف زیاد مکمل های پروبیوتیکی که برای رفع مشکلات گوارشی مصرف می شدند قرار داشتند و سایر آن ها شامل داروهای ضد سرماخوردگی، تقویت میل جنسی و فرآورده های طبیعی آرایشی-بهداشتی بود.
این نتیجه باعث تحقیق بیشتر به روی فرآورده هایی شد که قبل تر توسط مردم برای رفع درد استفاده می شده، به خصوص در پزشکی شرقی. محققان به اثرات ریشه ای بسیار جالبی دست پیدا کردند که گیاهان با آزاد کردن مواد موثره ای خاص، آن را انجام می دادند. درد نتیجه ی یکسری اختلالات می باشد، در مورد درد مفاصل، می توانیم از التهاب و فاکتورهای التهابی، چاقی و کاهش مایع میان بافتی به عنوان علل رایج نام برد. همانطور که پیش تر گفتیم، با استفاده از مسکن ها صرفا به خاموش کردن نشانه می پرداختیم و تاثیری در درمان علت درد شاهد نبودیم. در ادامه اما، به برخی نتایج جالب محققان که باعث شده درد مفصل به صورت ریشه ای درمان بشود اشاره می کنیم:
صدف دریایی، شاید به عنوان بخشی از طبیعت که نقش تزئینی یا نهایتا خوراکی دارد نزد ما شناخته شده باشد. اما خواص درمانی ناشی از مواد موثره ی آن باعث تغییر نظر مردم بخصوص پزشکان شد. گونه ای از صدف دریایی به نام perna calanicus که در دریاهای شرقی فراوان است، باعث شده که میزان تولید مایع میان بافتی یا synovial fluid در مفاصل افزایش پیدا کند و درد ناشی از ساییدگی استخوان ها به یکدیگر از بین برود. از سوی دیگر این فرآورده با تولید مولکولهای مغذی و درمانی، باعث کمتر شدن میزان فاکتورهای التهابی که عوامل اساسی درد بودند، شده و با تورم و التهاب در محل مفصل مقابله می کند.
یکی دیگر از فرآورده هایی که به سرعت مورد توجه قرار گرفت، میوه ی آووکادو بود. آووکادو سرشار از مواد ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. از آنجایی که استرس اکسیداتیو جزو فاکتورهای مهم بروز التهاب است، آووکادو بهعنوان یک درمان موثر برای این اختلال شناخته گردید. آووکادو علاوه بر موارد ذکر شده، به تقویت سیستم ایمنی بدن و بالا بردن میان نوتروفیل ها در محل مفصل ملتهب کمک می کند. عموما در صورت آسیب های ریشه ای به بافت متوجه عفونت هایی می شویم که در صورت افزایش سطح گلبول های سفید از این اتفاق هم جلوگیری می شود. نکته ی حائز اهمیت این فایده، مقابله با اثر منفی التهاب بر سیستم ایمنی بدن است زیرا در صورتی که فاکتورهای التهابی و اکسیدانی در یک ناحیه افزایش پیدا کنند سیستم ایمنی تضعیف می شود و راه برای آسیب گسترده ی عوامل بیماری زا باز میشود.
بورون، ماده ی طبیعی دیگری بود که محققان کمی بیشتر با اثرات آن آشنا بودند. بورون یک مولکول معدنی است که به صورت طبیعی در بعضی از غذاها و خوراکی های روزانه ی ما یافت می شود. بورون باعث افزایش جذب کلسیم و منیزیم می شود. از آنجایی که یکی از علل درد کاهش استحکام استخوان ها و سایش آن ها به یکدیگر در محل مفصل است، با بالاتر رفتن میزان کلسیم در استخوان ها، استحکام بافت بیشتر شده و در برابر صدمات مقاوم تر می شود. از طرف دیگر بورون یک ماده ی بسیار سالم برای بدن است و مصرف آن هیچ عارضه ی جانبی ندارد.
ویتامین K2 (Menaquinone -7) یکی از کاربردی ترین اعضای خانواده ی ویتامین ها، مناکوئینون می باشد که علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی خود، باعث بالارفتن سرعت استخوان سازی می شود. بدین ترتیب استخوان های آسیب دیده به سرعت با بافت جدید ترمیم می شوند. همزمان مناکوئینون، باعث جلوگیری استهلاک و از بین رفتن استخوان ها می گردد. این فرآورده برای افرادی که ورزشهای سنگین انجام میدهند بسیار مناسب می باشد.
این ها بخشی از مواد طبیعی کمتر شناخته شده بودند که برای درمان درد مفاصل و از بین بردن ریشه ای علل آن کاربرد دارند. بهتر است افرادی که در سنین بالا قرار دارند و در زانوی خود احساس ضعف و درد دارند، با اصلاح رژیم غذایی خود و دریافت میزان کافی از فرآورده های طبیعی به جلوگیری از پیشرفت بیماری خود کمک کنند تا در آینده دچار عوارض خاصی نشوند. همچنین ورزشکاران و افراد چاق که فشار زیادی به مفصل خود می آورند، بهتر است با مصرف این فرآورده های طبیعی به پیشگیری از وقوع آسیب برای مفاصل خود اهمیت بدهند.
References:
1. Grzanna MW, Secor EJ, Fortuno LV, Au AY, Frondoza CG. Anti-inflammatory effect of carprofen is enhanced by avocado/soybean unsaponifiables, glucosamine and chondroitin sulfate combination in chondrocyte microcarrier spinner culture. Cartilage. 2020 Jan;11(1):108-16.
2. Buddhachat K, Siengdee P, Chomdej S, Soontornvipart K, Nganvongpanit K. Effects of different omega-3 sources, fish oil, krill oil, and green-lipped mussel against cytokine-mediated canine cartilage degradation. In Vitro Cellular & Developmental Biology-Animal. 2017 May 1;53(5):448-57.
3. Chen J, Bao C, Cho SH, Lee HJ. Green lipped mussel oil complex suppresses lipopolysaccharide stimulated inflammation via regulating nuclear factor-κB and mitogen activated protein kinases signaling in RAW264. 7 murine macrophages. Food science and biotechnology. 2017 Jun 1;26(3):815-22.
4. Hussain SA, Abood SJ, Gorial FI. The adjuvant use of calcium fructoborate and borax with etanercept in patients with rheumatoid arthritis: Pilot study. Journal of intercultural ethnopharmacology. 2017 Jan;6(1):58.
No Comments